Therapeutische Elastische Kousen

Therapeutische Elastische Kousen (TEK) bij Pure Basics

Op deze pagina vertel ik u graag meer over therapeutische elastische kousen aan de hand van mijn eigen ervaringen. Zelf draag ik deze kousen namelijk ook. In 2015 kreeg ik de diagnose primair lymfoedeem van de dermatoloog. Hij vertelde mij dat ik speciale kousen moest gaan dragen om mijn problemen onder controle te houden. Deze problemen waren: rusteloosheid, pijn en toename van oedeem (vocht) in mijn benen. Fijn dacht ik nog, speciale kousen dragen en dat iedere dag.
Met mijn doorverwijzing ging ik naar een bandagist toe, mijn benen werden opgemeten en er werd een voor mij passende kous besteld. Bij het aantrekken van deze kous voelde ik al gelijk een verschil. Geen pijn en geen tintelingen meer en het oedeem werd ook minder. En gelukkig zijn er in de kousenwereld inmiddels veel verschillende kleuren te bestellen, dus zocht ik bij mij passende kleuren.

Opleiding

In mijn praktijk zie ik veel problemen voorbij komen, niet alleen op het gebied van nagels maar ook veel problemen van de huid door afvalstoffen die achter blijven in de onderbenen/enkels omdat de aderen en/of lymfevaten niet goed functioneren. Door alle problemen die ik dagelijks in mijn praktijk tegenkom, alle overleggen die ik voer met artsen op het gebied van voet en huidzorg en door de gesprekken met mijn eigen bandagist heb ik besloten om de studie tot Consulent Ambulante Compressietherapeut te gaan volgen, kortweg “Bandagist”.
Tijdens deze studie kwam ik er al snel achter dat niet alleen ouderen maar ook jongeren met problemen aan bloed- en lymfevaten te maken krijgen. Een ieder die “steunkousen” ziet denkt al snel dat het alleen bij oudere mensen hoort. Dit is dus zeker niet het geval. In veel gevallen worden kousen ter preventie gedragen. Denk maar eens aan artsen die de gehele dag staan te opereren, aan andere mensen die staande beroepen uitoefenen of mensen die veel moeten reizen voor hun werk. Een kous is er niet alleen om onze benen te ondersteunen omdat er een defect is maar kousen zijn er ook ter preventie.
Maar goed, terugkomend op mijn studie, dat er zoveel bij komt kijken was een eyeopener om het maar zo te noemen. Ik wilde graag leren waarom mensen problemen aan hun benen of voeten krijgen. Denk bij die problemen aan oedeem (vocht), wondjes, kramp, pijn, trombose, open wonden. spataderen en ga zo maar door. Om alle theoretische kennis in praktijk te brengen heb ik ruim anderhalf jaar stage gelopen. Zo kwam ik veel te weten over diverse aandoeningen, de achtergronden en welke kous er op welk been gezet moet gaan worden. Als u denkt, het zijn toch allemaal steunkousen, dan kan ik u vertellen dat dit niet het geval is.

De kousen

U kent misschien wel steunkousen zoals die te koop zijn bij o.a. de Hema. Deze kousen geven beperkte druk en zijn niet specifiek op uw situatie afgestemd; Therapeutische Elastische Kousen, ook wel TEK genoemd, zijn dat wel. Deze kousen zijn er in diverse klasse ’s. Vanaf klasse 2 worden ze (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar, mits er een machtiging door uw verwijzer (huisarts, dermatoloog, vaatchirurg) is uitgeschreven. De verwijzer bepaalt welke kous er bij u aangemeten zou moeten worden en via hem/haar komt u bij mij terecht. Dan zal er een uitgebreid intakegesprek plaatsvinden waarin ik niet alleen naar uw naam, adres, woonplaats etc. vraag maar ook naar uw voorgeschiedenis en uw medicijngebruik. Uw hobby’s en dagelijkse bezigheden zijn ook een onderdeel van dit gesprek. Vervolgens ga ik uw benen opmeten. Met de resultaten van de meting en de bevindingen van de intake gaan we samen op zoek naar een kous die bij u past.
Deze kous zal worden besteld bij de fabrikant. Soms krijgt u de kous al de volgende dag en soms kan dit 10 dagen duren, afhankelijk van uw type kous. Zodra de kous binnen is, gaan we een afspraak inplannen om deze te passen. Ik zal u begeleiden om de kous goed aan- en uit te kunnen trekken. Het is de bedoeling dat u dit zelf kunt gaan doen, mocht dit een probleem zijn voor u, dan zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar. Mocht het dan nog zo zijn dat dit niet lukt dan kan, afhankelijk van uw situatie, wellicht een partner of verzorger u hierbij helpen.
Na 4 weken controleren we hoe de kous zit. Daarna krijgt u het 2e paar en kunt u de kousen afwisselen. Deze 2 paar kousen draagt u een jaar lang, waarna u weer in aanmerking komt voor nieuwe kousen (afhankelijk van uw zorgpolis).
Er bestaan niet alleen beenkousen maar ook therapeutische elastische armkousen. Deze kousen bestaan uit een armdeel en een losse handschoen met of zonder vingers. Niet iedereen heeft een losse handschoen nodig, want soms blijft de hand dun. De armkous wordt altijd ‘s nachts afgedaan net als de beenkous. De armkous ondersteunt de arm en voorkomt dat de arm opnieuw gaat zwellen.

Verzorging van uw kousen

Alle therapeutische elastische kousen hebben een gebruiksaanwijzing. Zo dient u bij het aan- en uittrekken van uw kousen speciale rubberen handschoenen te dragen. Hierdoor krijgt u meer grip en voorkomt u dat er te hard aan de kousen getrokken wordt. Ook voorkomt u dat u de kousen met uw nagels of sieraden kunt beschadigen. Verder dient u uw kousen als volgt te verzorgen:
- Was uw kousen regelmatig (min. 3 maal per week) in een handwarm sopje - U kunt de kousen ook in de wasmachine wassen op een wol- of fijnewasprogramma op max. 40 graden- U mag geen wasverzachter gebruiker- U mag de kousen niet centrifugeren en niet in de droogtrommel of bij de verwarming drogen- Vermijd trekken aan de boord van de kousen- Knip nooit losse draden af- Draag goed passende schoenen met een gladde binnenzijde- Repareer uw kousen niet zelf, dit gaat ten koste van de kwaliteit en de werking- Door uzelf gerepareerde kousen komen niet in aanmerking voor garantie- Gebruik geen bodylotion of andere vette crèmes of zalven aangezien vet de kousen kan aantasten- Draag sokken, pantykousjes of speciale sneaker-sokken over uw kousen om slijtage te voorkomen
Als deze regels niet nageleefd worden en uw kousen hierdoor defect raken dan komen de kosten voor reparatie of een extra paar voor uw eigen rekening. De garantie is normaal gesproken 3 maanden, mits de gebruiksaanwijzingen nauwkeurig nageleefd worden. Houd hier dus rekening mee.

Hoe is het voor mij om met TEK door het leven te gaan?

Ik kan u vertellen dat er echt dagen zijn, zoals in de zomer, dat ik mijn kousen het liefst verwens. Maar ze helpen mij wel goed. En als ik dan eens eigenwijs ben om ze niet aan te doen, dan krijg ik de deksel op mijn neus. Mijn benen worden dikker, ik krijg meer pijn en ik word erg moe. Dus, ik hou ze zo lang mogelijk aan. Mijn advies is dan ook zeker, hou het zolang mogelijk vol en blijf in beweging, mits dit lukt natuurlijk. Wist u dat u ook oefeningen kunt doen als u zit? Door de voeten een stukje op te tillen en rond te draaien krijgt u al een betere doorstroming.
Inmiddels is het een heel verhaal geworden, maar er valt nog veel meer te vertellen over deze kousen. Dit is nog maar een klein deel.
Kortom, u bent van harte welkom om in mijn praktijk kousen te laten aanmeten. Mocht het zo zijn dat u niet in staat bent om naar de praktijk te komen omdat u niet mobiel genoeg bent dan is dat geen probleem: dan kom ik naar u toe.

Pure Basics is lid van de NVCZ en de SEMH

De NVCZ is de beroepsvereniging voor aanmeters in de compressiezorg. Meer info: www.nvcz.nl.
De SEMH is een onafhankelijke stichting die leveranciers in de gezondheidszorg erkent op basis van erkenningsregelingen. Meer info: www.semh.nl.

Suggesties en klachten TEK dienstverlenging

Pure Basics streeft ernaar om u zo goed mogelijk te helpen. Als u suggesties hebt om onze dienstverlening te verbeteren dan horen wij dat graag van u.
Heeft u een klacht? Meld die dan altijd. Wij proberen de klacht zo snel mogelijk en in overleg met u op te lossen.
U kunt uw klacht persoonlijk, telefonisch of per email aan ons melden. U krijgt dan binnen 5 werkdagen een reactie van ons.
Bent u niet tevreden over de afhandeling van uw klacht? Dan kunt u een beroep indienen bij de klachtencommissie van de NVCZ. U kunt hiervoor terecht op hun website: www.nvcz.nl.
Twijfelt u nog of heeft u eerst nog vragen? Schroomt u dan niet om contact op te nemen. U wordt altijd binnen 24 uur teruggebeld!